Op maandagavond Easy en Hatha Yoga, donderdagochtend Yin/Yang Restorative Yoga en donderdagavond Hatha bij Yoga Westzaan.
Met Hatha Yoga werk je bij Yoga Westzaan volgens de methode van Critical Alignment aan het verbeteren van je lichaamshouding, het versterken en soepel maken van je spieren in combinatie met ademhalingsoefeningen. De lessen zijn therapeutisch en heel geschikt voor rug, nek- en schouderklachten. Elke week is er een ander thema.
Easy Yoga is hetzelfde als Hatha Yoga, alleen gaat alles wat rustiger en is daarom geschikt voor beginners en/of om te doen tijdens een herstel periode.
Yin-Yang Restorative Yoga houdt in dat er met behulp van de zwaartekracht het bindweefsel diep in het lichaam wordt opgerekt. Er ontstaat ruimte in het lichaam, weefsel en gewrichten worden soepeler en je energie kan weer lekker door de meridianen stromen. Stress en spanning kunnen goed loskomen bij deze yoga en de oefeningen werken herstellend. Soms worden de Yin oefeningen afgewisseld met Yang houdingen die juist weer actiever zijn en (fysieke) kracht geven.
Rug-, Nek- en Schouders Yoga werkt therapeutisch. Er wordt gewerkt aan de lichaamshouding, ademhaling en het loslaten in probleemgebieden rondom de wervelkolom, nek en schouders. Ook worden de spieren gerekt en sterk gemaakt.
Kom deze lessen zelf uitproberen en geef je nu op voor 1 of 4 proeflessen op maandag en donderdag; ontspannen Yin/Yang Restorative Yoga, Easy Yoga, Hatha Yoga en Therapie Yoga. Na de proefles(sen) is het mogelijk om naar keuze aaneensluitend een reeks lessen te volgen en instromen kan altijd!
Lestijden op maandag:
Easy Yoga: 18.45-19.45 uur (1 uur les)
Hatha Yoga: 20.00-21.30 uur (1,5 uur les)
Lestijden op donderdag:
Yin/Yang Restorative Yoga: 9.00-10.00 uur (1 uur les)
Therapie RNS Yoga: 18.45-19.45 uur (1 uur les)
Hatha Yoga: 20.00-21.30 uur (1,5 uur les)
De kosten voor 1 proefles van 1 uur: € 7,50 euro
De kosten voor 1 proefles van 1,5 uur: € 9,50 euro
Geef je op voor 1 tot 4 proefles(sen) Yin/Yang Restorative, Easy Yoga en/of Hatha Yoga via onderstaande link:
In deze therapeutische yogales wordt er dieper ingegaan op de probleemgebieden van de wervelkolom, nek en schouders door middel van de daarvoor bestemde materialen zoals het bovenrugstripje, middenrifrolletje, onderrugrolletje, boogje en bankje met bijbehorende oefeningen. De RNS oefeningen worden gecombineerd met de ademhaling, het verbetert de verstoorde lichaamshouding, ontspant en werkt therapeutisch. Verkorte, stijve en misschien wel pijnlijke spieren krijgen door rekoefeningen weer lengte en verzwakte spieren worden door middel van Hatha & Critical Alignment Yoga juist versterkt. Kortom; deze unieke les geeft je inzicht hoe het lichaam op de juiste manier ingezet kan worden voor niet alleen je dagelijkse bezigheden zoals bijvoorbeeld je werk, maar ook in je sportbeoefening. De oefeningen zijn er om klachten aan rug, nek en schouders te verlichten of op te lossen en ook te blijven voorkomen.
Lestijd donderdagavond: 18.45 tot 19.45 uur.
Maandagavond van 18.45 tot 19.45 uur.
In deze les wordt wat meer tijd besteed aan de houding en gaat alles op een rustige manier. Een yogahouding wordt uitvoerig uitgelegd en doorvoelt om zo overtollige spanningen te reduceren. Ook komt er een stukje meditatie en ademhaling (pranayama) in voor. Deze lessen zijn niet alleen geschikt voor beginners, maar ook voor degene met bijvoorbeeld blessures, mindfull willen ontspannen, op een zachte manier opgebouwde spanning in het lichaam, ten gevolge van bijvoorbeeld stress en burn out willen ontspannen of als je het gewoon even rustig aan wilt doen.
Donderdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur.
De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. In eerste instantie zijn de houdingen bedoeld om langer in de Lotushouding te kunnen blijven mediteren, maar het is vooral fijne lichaamsbeweging voor wie een zittend beroep heeft.
Grenzen verkennen en verleggen
In Yin yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin yogales dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam.
Spieren loslaten
Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je richt je op het bindweefsel en de gewrichten in het gebied waar je de rek voelt. Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht. De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het veranderlijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt, het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan de spieren, maar door problemen met hun gewrichten. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.
Yang Yoga
Yin yoga kan een aanvulling zijn op een yang sport, zoals hardlopen, zwemmen en fitness. Voor de juiste balans tussen beide bestaat een Yin yogales uit een afwisseling van langer vasthouden yin houdingen en korte yang posities. Een les wordt bovendien afgesloten met een yang serie, die gebaseerd is op bewegingen uit de vechtsport.
Hatha Yoga kent vele yang houdingen en kan prima gecombineerd worden met Yin Yoga.
Geef je nu op voor de Yin/Yang Yoga!
Ik hoor graag of je komt naar deze mooie, ontspannen les.
1e chakra: Voeten en benen. Dit chakra vormt de basis. Dit kun je zien als het fundament van je lichaam. Voorbeeld: een huis kan niet staan zonder fundament. Als het fundament verzwakt is, heeft dat invloed op het bovenste deel van het lichaam.
2e chakra: Bekken, heupen, buik en onderrug. Het 1e chakra vormt samen met het 2e chakra de basis. Met hatha yoga wordt de bestaande doorbloeding in bepaalde delen van het lichaam gericht verbeterd. Speciale oefeningen voor het bekkengebied voorzien de cellen van de organen beter van mineralen, glucose en zuurstof, zodat er meer energie kan worden geproduceerd.
3e chakra: Het middenrif, zonnevlecht, lever en milt. Staat voor het spijsverteringsvuur. Doorzettingsvermogen, yang (mannelijke) energie. De houdingen zijn krachtig en geven energie.
4e chakra: Borstgebied, borstwervels, bovenrug, schouders, armen en handen. De oefeningen zijn gericht op het vrijmaken van de borst en bovenrug, wat weer een positieve invloed heeft op de longen en het hart. Het hart kan beter funcioneren en er wordt ruimte gegeven aan de longen om te kunnen ademen.
5e chakra: Nek, hals, keel, mond, neus en oren. Deze lessen werken therapeutisch voor probleemgebieden in de nek, schoudergordel en rug.
6e chakra: Het 3e oog, je hoofd. De meeste zintuigen van de mens zijn tegenwoordig voortdurend overbelast. Tegelijkertijd telefoneren, appen, internetten, tv kijken, muziek luisteren en verkeers lawaai horen, daarbij een geur waarnemen, naar het beeldscherm kijken en met je vingers werken op een touchscreen/toetsenbord, dat alles is een enorme topinspanning voor het zenuwstelsel. Een overbelasting of verkeerde belasting is het gevolg van de overvloed aan prikkels en hoofdpijn, migraine of oorsuizingen zijn veel voorkomende volksziektes geworden. Ook symptomen zoals slaap-, gezichts- en concentratie stoornissen komen veel voor. Het hoofd wordt steeds meer overbelast. De heldere waarneming wordt steeds slechter als je niet leert het hoofd te bevrijden van overprikkeling. Regelmatige meditie en concentratie tijdens de oefeningen helpen om de zintuigen en hersenen een pauze te geven.
Balans en omgekeerde houdingen zorgen voor concentratie, draaiingen voor de motorriek en verbinding tussen de beide hersenhelften.
7e chakra: De wervelkolom neemt samen met het hoofd een centrale plaats in. Beide bevatten de belangrijkste delen van het zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg. Alle chakra's komen hier aan bod om met name de wervelkolom soepel en sterk te maken voor een gezonde werking naar je hoofd. Het voelen van en staan op je kruin/hoofd verdiept de concentratie en het in balans blijven staan met als centraal punt het hoofd en de wervelkolom.
Wil je meer weten en/of leren over een bepaald thema (ook als gevorderde yogi en/of als yogadocent), dan kun je ook losse lessen komen volgen. Laat van te voren even weten wanneer je komt.
Mocht er een lockdown zijn, dan worden er wekelijks videolessen aangeboden. In deze lessen krijg je een goede begeleiding met uitleg en is dan op iedere dag van de week te volgen.
Een greep uit de Yoga Videolessen tijdens een lockdown:
Heb je last van je rug, nek en/of schouders? Wellicht komt de spanning misschien wel door een verkeerde lichaamshouding, geestelijke spanning, of overbelasting. Hoe dan ook, je wil van die vervelende stijve spieren af en ook blessures voorkomen. Wil je weer lekker in je vel zitten probeer dan een tijdje yogalessen en kijk wat het voor je doet. Zelf doe ik al 22 jaar yoga en het is niet meer weg te denken uit mijn leven omdat het net als eten en drinken is. Je voelt dat je lichaam deze bewegingen gecombineerd met ademhalingsoefeningen nodig heeft om op een gezonde manier te leven zodat je het drukke leven, waarin misschien wel veel van je geëist wordt, aan te kunnen. Yoga leert je grenzen te verkennen. Je gaat jezelf beter voelen, want daar gaat het immers om, hoe jij in het leven staat en wat jij uiteindelijk wenst.
Bij Yoga Westzaan kun je de volgende lessen volgen:
Hatha Yoga kent een groot aantal statische houdingen waarin de spieren zowel soepel als sterk gemaakt worden. Alle houdingen worden gecombineerd met ademhalingsoefeningen zodat je gericht kunt ademen naar de gespannen plek en als het ware je lichaam kan uitrusten in een misschien wel een spannende houding. Juist door spanning op te zoeken en er met je aandacht en adem naartoe te gaan maak je jezelf uiteindelijk ontspannen en ook sterk. Uiteindelijk kun daardoor spannende situaties in je leven ook beter aan.
Bij Yoga Westzaan wordt aandacht gegeven aan de juiste lichaamshouding volgens de methode van Critical Alignment. Dat wil zeggen dat je lichaam in de juiste stand staat zodat je optimaal profijt kan halen uit de oefening en je daardoor ook bewuster wordt van je eigen houding. Denk maar aan een verkeerde stand van je hoofd die naar voren staat door veelvuldig gebruik van bijvoorbeeld mobieltjes of je PC, schouders die naar voren hangen, de onderrug die inzakt omdat je daarin hangt tijdens het zitten. Dit alles in combinatie met ook nog eens stress veroorzaakt klachten aan de rug, nek en schouders.
Met Critical Alignment maken we gebruik van een stripje in de bovenrug, een rolletje onder het middenrif en een onderrugrolletje. Ook zijn er boogjes en bankjes zodat je met deze materialen goed kan werken in de “probleemgebieden”. Deze oefeningen werken daardoor therapeutisch.
Yin-Yang Restorative Yoga is heel anders dan Hatha. Yin Yoga gaat heel diep. Met behulp van de zwaartekracht en door te ademen in je buik laat je op een dieper niveau los. In je lichaam wordt het bindweefsel, dat overal zit en alles met elkaar verbindt, opgerekt. Bindweefsel zit overal, het verbindt alles met elkaar, je spieren, botten, pezen, organen en ook je huid. Doordat je lang in een houding zit en als het ware “hangt” met eventuele ondersteuning van materialen, ontstaat er ruimte. Je weefsel en gewrichten worden soepeler en je energie kan dan ook weer lekker door je meridianen stromen. Meridianen zijn een soort van dieper gelegen waterlijnen en hebben een direct effect op onder andere je organen. Yin Yoga heeft dan ook een gunstige uitwerking op de organen.
Stress en spanning kunnen goed loskomen bij deze vorm van yoga en de oefeningen werken herstellend. Soms worden de Yin oefeningen afgewisseld met Yang houdingen die juist weer actiever zijn en (fysieke) kracht geven.
In Yin yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin yogales dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je body en mind.
Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je richt je op het bindweefsel en de gewrichten in het gebied waar je de rek voelt. Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht. De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het veranderlijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt, het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan de spieren, maar door problemen met hun gewrichten. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en te versterken.
Yin yoga kan een aanvulling zijn op een yang (actieve) sport, zoals hardlopen, fietsen, zwemmen, wandelen en fitness om de juiste balans in je lichaam te creëren zodat blessures voorkomen kunnen worden.
Ook Hatha Yoga kent vele yang houdingen en kan daardoor juist heel goed gecombineerd worden met Yin Yoga.
Een Yin yogales bestaat uit een afwisseling van langer vastgehouden ontspannen yin houdingen en korte yang posities.
Tot slot
Door mijn ruime ervaring in het geven van verschillende soorten yogalessen, een goed genoten opleiding en Yoga Westzaan die alweer 17 jaar bestaat ontbreekt het niet aan deskundige begeleiding en ben je in goede handen. Bij Yoga Westzaan kun je aardse, kwalitatieve en traditionele yoga verwachten in een ongedwongen sfeer. Naast gedegenheid worden de lessen een beetje ingekleurd door chakra’s, meridianen en fijne muziek want we mogen immers niet vergeten wat yoga nog meer inhoudt dan alleen de lichamelijke oefeningen.
Alle lessen worden altijd in groepsverband gegeven met in achtneming van de huidige corona maatregelen van het RIVM.
Op maandag is er Easy Yoga van 18.45 tot 19.45 uur. Dit is Hatha Yoga van één uur dus heel geschikt om mee te beginnen. Daarna is er Hatha Yoga van 20.00 tot 21.30 uur, deze les van 1,5 uur is wat pittiger.
Op donderdagochtend is er Yin Yang Restorative Yoga van 9.00 tot 10.00 uur. Heerlijk om deze les in de ochtend te doen. De rest van de dag heb je er veel profijt van. Als je geen verplichtingen hebt, kom dan naar deze les! Ook kun je in de avond een speciaal soort yoga volgen van 18.45 tot 19.45 uur (houd het nieuws in de gaten) en daarna is er Hatha Yoga van 20.00 tot 21.30 uur.
Krijg je er al zin in? Waar je ook voor kiest; Easy Hatha Yoga, actieve Hatha Yoga of de zeer ontspannen Yin Yoga, de lessen van Yoga Westzaan zijn al 17 jaar een feit in het mooie en gezellige dorpshuis van Westzaan, je bent van harte welkom!
Kom het proberen en meld je van tevoren aan via: info@yogawestzaan.nl of bel Evelien Hooning tel: 06 41114706.
U hebt vast en zeker al gehoord dat yoga uw lichaam soepel maakt, bewuster wordt van uw houding, stressverlagend werkt, goed is voor de doorbloeding van uw hele lichaam, verjongend is en er gezonder door gaat leven. Yoga bestaat uit verschillende houdingen gecombineerd met de ademhaling.
Misschien bent u uw goede voornemens alweer kwijt dus hier alvast een oefening die thuis beoefend kan worden en u er telkens aan helpt herinneren zich aan uw voornemen te houden, of laat het een voornemen zijn om iets goeds voor lichaam en geest te doen. Het kost iedere dag maar 5 tot 10 minuten van uw tijd en bent dan toch even met yoga bezig. Ook sporters hebben er veel baat bij.
Oefening
De houding die op de foto te zien is kan heel goed op ieder moment van de dag gedaan worden wanneer u daar behoefte aan heeft. Deze houding strekt de rug, armen, schouders en achterkant van de benen waardoor stijve spieren weer ontspannen. Het maakt de spieren in uw armen en benen sterker en de houding wordt erdoor verbeterd, in het bijzonder de houding in de boven en onderrug. Een kromme houding veroorzaakt spanning in nek, schouders, boven en onderrug. Alle ruggenwervels worden weer in één rechte lijn gezet.
Uitleg oefening
U staat bij een kale muur. Zet dan uw handen op schouderhoogte en schouderbreedte tegen de muur (afb.1). De handen zijn op één lijn met elkaar en staan plat tegen de muur met de vingers gespreid en naar boven gericht. Stap dan met uw voeten uit naar achter, ga zo ver totdat uw armen gestrekt en op één lijn met uw rug zijn. U voelt een strekking in de schouders (afb.2). Beweeg uw schouders naar achter, bij de oren vandaan. De voeten zet u recht (afb.2) en onder uw heupen (afb.2). Dus uiteindelijk staan dan de enkels/hielen recht onder de heupen. Uw nek en achterkant van het hoofd brengt u op één lijn met uw rug. De onderrug maakt u recht d.m.v. het bekken richting de bovenbenen te kantelen (afb.2), zo voelt u de strekking aan de achterkant van de benen. De bovenbeenspieren spant u aan.
Terwijl u zo staat observeert u de in en uitgaande stroom van uw adem. Adem niet ineens heel overdreven, maar gewoon normaal. Voel steeds op iedere inademing hoe uw bovenlichaam uitzet en op iedere uitademing weer leegloopt. Als u dit voelt, laat dan daarna op iedere uitademing die u doet, uw bovenrug steeds wat meer ontspannen richting de vloer. Houd deze oefening ongeveer 3 tot 5 minuten aan, wat u zelf prettig vindt.
Na deze oefening kunt u een paar minuten, of zolang als dat prettig is, languit op uw rug op de vloer liggen. Leg eventueel een kleed of matje onder u en ontspan het hele lichaam… Rol daarna rustig naar uw zij en kom dan van daar uit weer omhoog.
Evelien Hooning
Afb.1 Afb.2