Yoga is de oudst bekende vorm van lichaamsbeweging. Maar het is daarom niet minder populair. Over de hele wereld worden lessen en cursussen gegeven in deze eeuwenoude kunst.
Het woord ‘yoga’ betekent ‘samenbrengen’. Door een reeks houdingen die zijn gecombineerd met ademhalingsoefeningen, verdiept yoga de concentratie en brengt lichaam en geest samen. De oefeningen geven lichamelijke kracht, toenemende energie en een gevoel van welbehagen. Daarnaast biedt yoga rust en ontspanning, waardoor de omgang met onrust en stress makkelijker wordt.
Vaak hebben we de neiging om totaal in ons hoofd te leven. We gaan zo op in onze gedachten, dat we ons lichaam bijna niet meer voelen. Pas als een pijntje zich aandient gaan we ons zorgen maken. De geest is van grote invloed op het lichaam. Langdurige spanningen kunnen zich uiten in lichamelijke klachten als pijn in nek en rug. Door yoga wordt je je bewust van je lichaam en je bent in staat spanning los te laten.
Yoga kan ook een uitkomst zijn bij een verkeerde lichaamshouding. Wat de oorzaak ook is; werk (RSI), emotionele spanningen uit het verleden of verlegenheid, een verkeerde lichaamshouding kan grote gevolgen hebben. Een verkeerde houding van bijvoorbeeld voeten, rug of schouders werkt door in de rest van het lichaam. Hierdoor raken andere lichaamsdelen overbelast en de balans is verstoord. Met yoga bereik je niet alleen innerlijke rust, maar ook leer je hoe je een verkeerde houding kunt herkennen en verbeteren. Yoga werkt verlichtend op allerlei lichamelijke ongemakken. De doorbloeding verbetert en dat geeft letterlijk het gevoel dat je leeft!
De lessen zijn zo opgebouwd dat alle basishoudingen in ieder geval aan bod komen. Deze basishoudingen worden vaak herhaald zodat ze goed beheerst worden. Elke les heeft een bepaald thema. Daarmee wordt bedoeld dat de les voornamelijk gericht is op een specifiek deel van het lichaam. Dan eens bijvoorbeeld bovenrug/nek/schouders of onderrug/heupen/bekken. Afgewisseld, beginnen we met een coordinatie oefening, korte meditatie en warming-up gevolgd door de houdingen (zgn. asana’s). De les eindigt met een meditatieve ontspanning.
Er wordt gebruik gemaakt van yogamaterialen, zoals: boogjes, hoofdstandbankjes, vilten matjes, stripjes en riemen volgens de methode van Critical Alignment (Gert van Leeuwen). Deze materialen helpen je onder andere los te laten in bepaalde "probleemgebieden" van het lichaam, zoals bijvoorbeeld een stijve bovenrug, nek, schouders, onderrug en heupen.
"Het bovenrugstripje helpt de bovenrug, schouders en nek zachter te maken"
Hatha yoga kent diverse type houdingen, de zogenaamde asana's, elk met hun eigen effect.
Staande yogahoudingen helpen bij het opbouwen van kracht.
Vooroverbuigingen geven lengte in de onderrug en de achterzijde van de benen.
Achteroverbuigingen geven lengte aan de voorkant van het lichaam en versoepelen de ruggengraat.
Draaiingen versterken de ruggengraat en maken deze recht. Werkt ook reinigend op diverse organen.
Heupoefeningen maken het bekkenbodem gebied vrij.
Een serie, zoals de zonnegroet, is een reeks aaneengeschakelde houdingen die je zo soepel mogelijk in elkaar laat overvloeien. De serie dient vaak als warming-up.
Oefeningen voor kracht en balans leren je de geest beheersen. Balans betekent gemak, evenwicht en coördinatie. Kracht heb je nodig om in evenwicht te kunnen blijven staan.
Omgekeerde houdingen bouwen de kracht in de ruggengraat op. Ze bevorderen de motoriek en de doorbloeding in hoofd en romp.
Ontspanning; in een liggende houding zoals de savasana en yoga nidra geef je aandacht aan ieder lichaamsdeel hetgeen je helpt spanning los te laten. Tijdens de lessen worden verschillende ontspanningstechnieken behandeld.
Yoga is niet gebonden aan leeftijd of geslacht dus het kan door iedereen worden beoefend. Iedereen ervaart de yogales en de yoga oefeningen op zijn eigen manier. Er is geen competitie. De lessen zijn ook zeer geschikt voor beginners.
Yoga is het prettigst te beoefenen in kleding waarin je gemakkelijk beweegt. Daarnaast is het verstandig niet te eten vlak voordat je yoga gaat doen. Je kunt het beste een paar uur inlassen tussen de laatste maaltijd en de yogales of je eet maximaal een uur voor aanvang van de les een licht verteerbare maaltijd. Verder neem je een deken mee die je warm houdt tijdens de ontspanning. Er zijn yoga-matten aanwezig, maar als je een eigen mat (en/of stripje, vilten matje, riem) wilt, ook om thuis mee te oefenen dan kun je die bestellen bij Evelien. Vraag voor de prijzen.
De lessen worden gegeven in het mooie en sfeervolle Dorpshuis De Kwaker Westzaan, het groene hart van Westzaan, temidden van natuurgebied de Reef en de Gouw. Deze locatie is makkelijk te bereiken vanuit Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk en Assendelft. Raadpleeg de routebeschrijving in deze website: Route en Adres. Naast het gebouw ligt een ruime parkeerplaats en er zijn fietsenrekken. De yogazaal heeft een vloerverwarming, gedempte sfeerverlichting en een prachtige muurschildering met Westzaans landschap (gemaakt door kunstenaars). Er is een kleedkamer en de toiletruimte is groot en modern.
Het dorpshuis draait nu deels op eigen opgewekte energie zoals zonnepanelen en airco units. Ook zijn er andere energie besparende maatregelen genomen zodat De Kwaker bijdraagt aan verduurzaming. Lees meer op: dorpshuis-westzaan.nl/verduurzaming-subsidies-en-voortgang/
Voordat de yogales begint, kun je wachten in de gezellige ruimte met zitjes en een bar waar je het gebouw binnenkomt.